Μεταφορικα

Αρχική ΣελίδαPharmacy4u.gr ΕπικοινωνίαΔείκτες υγείαςQuizΆρθρα


Για όλες τις αγορές πάνω από 35€ η αποστολή θα είναι δωρεάν με courier κατευθείαν στην πόρτα σας. Σε περίπτωση αγορών κάτω από 35€ το δέμα επιβαρύνεται με 2.30€

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Τριχόπτωση


ΥΓΕΙΗ ΜΑΛΛΙΑ vs ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣΈντονη τριχόπτωση??? Εμφανή σημάδια αραίωσης στο τριχωτό της κεφαλής??? Μην πανικοβάλλεστε και ας ανακαλύψουμε μαζί τις αιτίες και τις λύσεις στην τριχόπτωση.Τα πλούσια και λαμπερά μαλλιά ήταν πάντα σημάδι δύναμης και υγείας. Ωστόσο, το άγχος και η κακή διατροφή,οι ορμονικές διαταραχές, η λήψη κάποιων φαρμάκων και λάθη που κάνουμε κατά τη φροντίδα τους,καθώς και κληρονομικοί λόγοι, είναι κάποιες από τις αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Η τριχόπτωση που εμφανίζεται ενδέχεται να είναι είτε παροδική και αναστρέψιμη είτε μόνιμη. Τριχόπτωση εμφανίζουν και τα δύο φύλα,άνδρες και γυναίκες ανεξάρτητα της ηλικίας τους.Επίσης,η εμφάνιση της τριχόπτωσης προκαλεί την ίδια ανησυχία όσον αφορά την αυτοπεποίθηση και στα δυο φύλα.Οι πιο συχνές αιτίες τριχόπτωσης είναι:


- Έντονη συναισθηματική φόρτιση και καταστάσεις άγχους.

- Δερματικές παθήσεις καθώς και ο υψηλός πυρετός από μολύνσεις και λοιμώξεις.

- Διατροφή που στερείται των απαραίτητων βιταμινών,ιχνοστοιχείων , μετάλλων

(όπως είναι ο σίδηρος) , καθώς επίσης και διατροφή φτωχή σε πρωτεΐνες.

- Διαταραχές του θυρεοειδούς και γενικότερα διάφορα ενδοκρινικά και ορμονικά

προβλήματα.

- Αλόγιστη χρήση προϊόντων με συστατικά χημικής σύνθεσης, έκθεση σε ακραίες

φυσικές συνθήκες και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

- Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που επηρεάζει την ανάπτυξη της τριχοφυίας και

αναλόγως των επιπέδων της στον οργανισμό επηρεάζει την τριχόπτωση τόσο στους

άνδρες όσο και στις γυναίκες.

- Χρόνιες παθήσεις όπως είναι ο διαβήτης και ο καρκίνος. Τριχόπτωση

εμφανίζεται μετά από χημειοθεραπείες και θεραπείες με ακτινοβολίες.

- Η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση ή η έμμηνος ρύση, καθώς και οι πολυκυστικές

ωοθήκες, μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση στις γυναίκες .

- Η αλόγιστη λήψη φαρμάκων όπως είναι τα αντικαταθλιπτικά, αντιφλεγμονώδη,

στεροειδή αναβολικά κ.ά..

-Τεχνικές μη κατάλληλες για την φροντίδα των μαλλιών στις οποίες

συμπεριλαμβάνονται οι βαφές των μαλλιών, η περμανάντ και χημικά προϊόντα

περιποίησης των μαλλιών , τα προσθετικά μαλλιά( extensions).- Κάπνισμα.
Τι είναι η τρίχα?
Η τρίχα αποτελείται από δυο μέρη, τη ρίζα και το στέλεχος. Η ρίζα δεν είναι ορατή και βρίσκεται στο εσωτερικό του θύλακα της τρίχας . Ο βολβός είναι το κατώτερο σημείο του θύλακα και συμβάλλει στην τελική δομή του συνόλου της τρίχας. Στο εσωτερικό του βολβού εντοπίζονται αιμοφόρα αγγεία απαραίτητα για την ανάπτυξη και την οξυγόνωση του βολβού, ενώ εκεί παράγονται κύτταρα που προάγουν την παραγωγή της κερατίνης (απαραίτητη για τη δομή και την υγεία της τρίχας) και της μελανίνης (είναι εκείνη που καθορίζει το χρώμα των μαλλιών). Ο θύλακας της τρίχας περιβάλλεται από τον σμηγματογόνο αδένα που με το σμήγμα που παράγει ενυδατώνει την τρίχα και ενισχύει την ελαστικότητά της. Επίσης, στο θύλακα της τρίχας προσαρτώνται ακόμη ο ορθωτήρας μυς (που προκαλεί την ορθοτριχία και βοηθά στην κένωση του σμήγματος του σμηγματογόνου αδένα) και οι αποκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες (μαζί με τον ορθωτήρα μυ βοηθουν στην ΄΄αναπνοή’’του δέρματος).

Το στέλεχος είναι το ορατό τμήμα της τρίχας που βρίσκεται εξωτερικά του τριχωτού της κεφαλής. Η εξωτερική στιβάδα του στελέχους αποτελείται από λεπτά και επίπεδα κύτταρα που μοιάζουν με λέπια, λέγεται περιτρίχιο και αποτελείται κυρίως από κερατίνη.Το περιτρίχιο προστατεύει την τρίχα και αποτελεί ασπίδα ασφαλείας για τις δυο εσωτερικές στιβάδες του στελέχους. Ο φλοιός ειναι η επόμενη στιβάδα του στελέχους και είναι αυτός που καθορίζει χαρακτηριστικά της τρίχας όπως είναι ο κυματισμός και το χρώμα των μαλλιών


. Η τελευταία στιβάδα του στελέχους , η οποία και εντοπίζεται στο κεντρικό του άξονα, είναι ο μυελός της τρίχας που καθορίζει το πάχος της τρίχας, αν είναι λεπτή ή χοντρή. Βασικά συστατικά της τρίχας είναι ο άνθρακας, το υδρογόνο, το οξυγόνο , το άζωτο και το θείο. Επίσης, διακρίνεται σε δυο τύπους, το χνούδι και την ολοκληρωμένη τρίχα.

Ο κύκλος ζωής της τρίχας

Η τρίχα έχει τρεις φάσεις εξέλιξης:
• Την φάση της αναγέννησης , που διαρκεί κατά μέσο όρο 2-6 χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας η τρίχα αναπτύσσεται.

• Την φάση της καταγέννησης , που διαρκεί περίπου 2- 3 βδομάδες, και κατά την διάρκεια της οποίας η τρίχα εξασθενεί και προετοιµάζεται για την πτώση της.

• Την φάση της τελογέννησης , που διαρκεί περίπου 5-6 μήνες και αποτελεί το τελευταίο στάδιο ζωής της τρίχας όπου η τρίχα πέφτει. Παρά την πτώση της τρίχας η ρίζα της εξακολουθεί να υπάρχει γεγονός που σημαίνει ότι μετά από ένα χρονικό διάστημα νέες τρίχες κάνουν την εμφάνισή τους.Σε καθημερινή βάση χάνουμε κατά μέσο όρο 50-100 τρίχες και στη θέση τους προκύπτουν νέες. Η εποχιακή τριχόπτωση είναι μια μορφή αναστρέψιμης τριχόπτωση που κάνει την εμφάνιση της κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο. Έτσι, λοιπόν, κοντά στις αρχές φθινοπώρου αντί της φυσιολογικής απώλειας των κατά μέσο όρο 50-100 τριχών την ημέρα, σημειώνεται αυξημένη πτώση των τριχών και είναι διαφορετική ως πρός την έντασή της από άτομο σε άτομο.

 Στην πραγματικότητα, η τριχόπτωση δεν ξεπερνά τις φυσιολογικές της τιμές, απλώς εκείνη την περίοδο η τριχόπτωση αγγίζει το μέγιστο βαθμό της κλίμακας, δηλαδή πέφτουν περίπου 100 τρίχες την ημέρα. Δεν υπάρχει τεκμηριωμένη αιτιολογία της εποχιακής τριχόπτωσης , ωστόσο μελέτες δείχνουν ότι οι αλλαγές στα επίπεδα της προλακτίνης και της μελατονίνης στον οργανισμό να συνδέονται με αλλαγές στη ζωή της τρίχας. Για παράδειγμα , οι αλλαγές στην ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας λόγω αλλαγής εποχής (από καλοκαίρι σε φθινόπωρο) συνδέονται με αλλαγές στην
παραγωγή μελατονίνης και κατ΄επέκταση ορμονικές μεταβολές. Η εποχιακή τριχόπτωση
είναι παροδική, διαρκεί περίπου 1-2 μήνες και είναι αναστρέψιμη. Αν με την έλευση
αυτού του χρονικού διαστήματος η τριχόπτωση επιμένει, τότε πρέπει να αναζητηθεί
βαθύτερη αιτία του φαινομένου και ιατρική καθοδήγηση.


 Μόνιμη τριχόπτωση μπορεί να προκαλέσουν : τριχοφάγος ή γυροειδής αλωπεκία (σπάνια μορφή αλωπεκίας που μπορεί να εμφανιστεί και σε άνδρες και σε γυναίκες και η χαρακτηριστικη της εικόνα είναι ότι τα μαλλιά πέφτουν από ένα ή από περισσότερα σημεία του κεφαλιού. Η κληρονομικότητα,η
έλλειψη σιδήρου, παθήσεις του θυρεοειδούς, συναισθηματικές διαταραχές είναι οι πιθανές αιτίες της), δερματικές παθήσεις (όπως ο ερυθηματώδης λύκος ), η λήψη φαρμάκων όπως αντικαταθλιπτικά και φάρμακα κατά της ακμής.

Πώς αντιμετωπίζεται η τριχόπτωση???  Τέλος, αγωγή με αντι-ανδρογόνα έχει θετική επίδραση στη μείωση της έκτασης της ανδρογενετικής αλωπεκίας.

¸ Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε πρωτεϊνες, αμινοξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά , τα λαχανικά και  τα φρούτα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στις διατροφικές συνήθειες του ατόμου.

 Οι βιταμίνες δρουν ευεργετικά στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Η βιταμίνη Ε με την αντιοξειδωτική της δράση απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζει τη γήρανση της τρίχας και των μαλλιών. Η βιταμίνη C που εκτός από την γνωστή αντιοξειδωτική της δράση , προάγει την παραγωγή του κολλαγόνου βασικού συστατικού του θύλακα της τρίχας. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που με τα  απαραίτητα αμινοξέα που προσφέρουν και τα οποία αποτελούν βασικά συστατικά του στελέχους και του θύλακα της τρίχας συντελούν όχι μόνο στην επιβράδυνση
της εξέλιξης της τριχόπτωσης αλλά και στην υγιή εικόνα των μαλλιών δίνοντάς τους δύναμη και λάμψη. Η βιοτίνη που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της τρίχας όπως και των βλεφαρίδων. Η κυστεϊνη και η μεθειονίνη, δυο αμινοξέα που έχουν δομική δράση στην τρίχα και στην ανάπτυξη του βολβού της.¸ Τα ω-3 λιπαρά οξέα που συγκρατούν τα ‘’λέπια’’ της τρίχας, θωρακίζουν δηλαδή το
περιτρίχιο και χαρίζουν στα μαλλιά λάμψη.

¸ Μέταλλα όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Η ανεπάρκεια τους δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση της τριχόπτωσης οδηγώντας την τρίχα στη φάση της τελογέννεσης και κάνοντας τα μαλλιά λεπτά και εύθραστα.

¸ Μελέτες δείχνουν ότι ο καλός ύπνος βοηθά στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των μαλλιών.
¸ Χρησιμοποιείστε σωστά τα προϊόντα περιποίησης των μαλλιών.

Μύθοι και αλήθειες για τη τριχόπτωση


- Το συχνό ή καθημερινό λούσιμο βοηθά στην τριχόπτωση. Αυτό δεν ισχύει. Απλά

το συχνό λούσιμο απομακρύνει από το τριχωτό της κεφαλής τη λιπαρότητα και το

σμήγμα (που περιέχουν τη διυδροτεστοστερόνη, ανδρογόνο υπεύθυνο για την

τριχόπτωση) και είναι βασικό το λούσιμο να καθορίζεται βάσει των αναγκών των

μαλλιών χρησιμοποιώντας το κατάλληλο προϊόν.


- Το συχνό κούρεμα ή το ξύρισμα του κεφαλιού δυναμώνει τα μαλλιά. Δεν ισχύει.

Η τριχόπτωση αφορά το θύλακα της τρίχας και όχι το στέλεχος. Οπότε με το

κούρεμα απλά αναδεικνύεται μια υγιής εικόνα των μαλλιών απαλλαγμένα από

κατεστραμμένες άκρες ενώ το ξύρισμα δίνει την εικόνα της ενδυνάμωσης της

τρίχας απλά γιατί κοντά στη ρίζα είναι πιο δυνατά και πιο χοντρά.


- Το έντονο βούρτσισμα των μαλλιών επιβραδύνει την εξέλιξη της τριχόπτωσης. Δεν

ισχύει. Συνίσταται ήπιο βούρτσισμα όχι περισσότερο από 2 φορές την ημέρα καθώς

το έντονο ελλοχεύει κινδύνους τραυματισμού της κεφαλής.


- Η ανδρογενετική αλωπεκία εμφανίζεται μόνο στους άνδρες. Λάθος εμφανίζεται και

στις γυναίκες καθώς τα ανδρογόνα απαντούν και στο γυναικείο φύλο. Αδίκως τη

συγχέουν κάποιοι με τον ανδρισμό.


- Ο πατέρας είναι υπεύθυνος που κληρονομείται η τριχόπτωση. Δεν ισχύει αυτό.
Μπορεί να κληρονομηθεί και από τη μητέρα.

- Το κράνος δεν προκαλεί τριχόπτωση. Ισχύει. Απλά η αίσθηση της πίεσης που νιώθει
κάποιος στο κεφάλι του συνδέεται με την τριχόπτωση . Ωστόσο αυτό που συμβαίνει
είναι ότι μπορεί να πέφτουν τρίχες αλλά μόνο αυτές που βρίσκονται στη φάση της
τελογέννεσης. Το κράνος σώζει ζωές!

- Το στέγνωμα των μαλλιών με σεσουάρ ή το έντονο σκούπισμα των μαλλιών

με πετσέτα προκαλούν τριχόπτωση. Δεν ισχύει αυτό. Απλά αν το σεσουάρ

χρησιμοποείται σε συχνή βάση και σε υψηλή θερμοκρασία καταστρέφεται η

ποιότητα της τρίχας ενώ μπορεί να προκληθεί και κάποιο έγκαυμα στην κεφαλή.

Αντίστοιχα και το έντονο σκούπισμα των μαλλιών με πετσέτα απλά ταλαιπωρεί την

τρίχα δεν προκαλεί τριχόπτωση.

Γεωργία Ζυγογιάννη
Φαρμακοποιός
www.pharmacy4u.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: