Μεταφορικα

Αρχική ΣελίδαPharmacy4u.gr ΕπικοινωνίαΔείκτες υγείαςQuizΆρθρα


Για όλες τις αγορές πάνω από 35€ η αποστολή θα είναι δωρεάν με courier κατευθείαν στην πόρτα σας. Σε περίπτωση αγορών κάτω από 35€ το δέμα επιβαρύνεται με 2.30€

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Σπιρουλίνα


ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ
Τον τελευταίο καιρό όλο και πιο έντονο είναι το ενδιαφέρον για το τι είναι η σπιρουλίνα και σε τι ακριβώς βοηθάει. Όλο και περισσότεροι ενδιαφέρονται να μάθουν για τη διάσημη  τροφή των αστροναυτών. Εμείς θα ξεκινήσουμε λέγοντας ότι πρόκειται για ένα ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής!


Τι είναι η σπιρουλίνα?

Η σπιρουλίνα είναι ένα βρώσιμο κυανοφύκι που απαντάται κυρίως σε γλυκά νερά. Αποτελείται από πολλά κύτταρα που σχηματίζουν νηματοειδείς αποικίες.Τις περισσότερες φορές τα σχηματιζόμενα νημάτια έχουν σπειροειδή μορφή στην οποία οφείλει και την ονομασία της. Έχει χαρακτηριστικό κυανοπράσινο χρώμα που οφείλεται στην χλωροφύλλη (το πράσινο χρώμα) και στη φυκοκυανίνη (το μπλε χρώμα). Η σπιρουλίνα αναπτύσσεται  με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας και του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας κυρίως σε αλκαλικό υδάτινο περιβάλλον όπως είναι οι λίμνες. Η Νιγρίτα Σερρών είναι γνωστή, όχι μόνο στη χώρα μας, για την παραγωγή σπιρουλίνας.



Σύσταση σπιρουλίνας


 Η συμβολή της σπιρουλίνας στην ανθρώπινη υγεία με θεραπευτικό αλλά και προληπτικό τρόπο έγκειται στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών θρεπτικών ουσιών που περιέχει. Περιέχει 50 - 70% πρωτεΐνεςΠεριέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και κάποια από τα μη απαραίτητα γεγονός που την καθιστά συγκρίσιμη και πιθανώς υπερέχουσα με την πρωτεΐνη του γάλακτος, του κρέατος και του αυγού.Επίσης, περιλαμβάνει λιπίδια, σάκχαρα (15 - 25%), βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Συγκεκριμένα, είναι πλούσια σε βιταμίνη Β1, Β2, Β3, Β6 και Β12, σε βιταμίνη C, σε βιταμίνη D και βιταμίνη E, σε βιοτίνη, σε φολλικό οξύ,σε ινοσιτόλη, σε προβιταμίνη Α , είναι πλούσια σε ευεργετικά λιπαρά οξέα όπως είναι το γ λινολεϊκό οξύ (GLA). Ακόμη περιέχει  ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, νάτριο, μαγγάνιο, φώσφορο, χαλκό, σελήνιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, β-καροτένιο, αντιοξειδωτικά στοιχεία και χλωροφύλλη.

Αυτό το ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών που απαντάται στη σπιρουλίνα συντελεί στην πολύπλευρη ευεργετική της δράση. Τόσο η μεμονωμένη-αυτόνομη δράση των συστατικών της όσο και η συναθροιστική δράση αυτών καθιστούν την σπιρουλίνα ως ένα ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής.




Ποιές είναι  οι ευεργετικές δράσεις της σπιρουλίνας?

Λόγω  του μεγάλου πλήθους δραστικών συστατικών της, η σπιρουλίνα
-δρα αντιοξειδωτικά, εμποδίζοντας τη δημιουργία και τη δράση των ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν τα φυσιολογικά κύτταρα του οργανισμού και κατ’ επέκταση δρά ενάντια στον Καρκίνο και την πρόωρη Γήρανση. 
-βοηθά σε μαλλιά, νύχια και επιδερμίδα χάρη στα ιχνοστοιχεία και μέταλλα που περιέχει ενώ λόγω της απομάκρυνσης των ελεύθερων ριζών έχει και αντιρυτιδική δράση.
-μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης καθώς και  του σακχάρου του αίματος. Επομένως, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
- συμβάλλει σημαντικά σε περιπτώσεις αρθρίτιδας , οστεοαρθρίτιδας και καταπολεμά την οστεοπόρωση.
- βοηθά στον έλεγχο του βάρους και καταπολεμά την παχυσαρκία, μειώνοντας την όρεξη και ενεργοποιώντας τον μεταβολισμό.
- ενισχύει την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος προστατεύοντας τα εγκεφαλικά κύτταρα χάρη στα αμινοξέα που περιέχει.
-δρά αποτοξινωτικά στον οργανισμό και κυρίως στο συκώτι.
- εξαιτίας της παρουσίας της χλωροφύλλης βοηθά στο σχηματισμό  ερυθρών αιμοσφαιρίων καθώς και σε περιπτώσεις αναιμίας λόγω του σιδήρου.
- ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας  χάρη στη φυκοκυανίνη ενώ χάρη στην αντι-ική της δράση χρησιμοποιείται σε ιογενείς λοιμώξεις.
- αντιμετωπίζει σημαντικά συμπτώματα  προ-εμμηνορροϊκού συνδρόμου  καθώς και συμπτώματα εμμηνόπαυσης λόγω του γ λινολεϊκού οξέος και των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που περιέχει.
- βοηθά σε συμπτώματα κατάθλιψης.
- δρά τονωτικά και προσφέρει ευεξία στον οργανισμό.
- δρά ευεργετικά σε περιπτώσεις υποσιτισμού.




Για Αναιμία.Έχει 

58 φορές περισσότερο σίδηρο από ότι το ωμό σπανάκι . Εξαιρετικά πλούσια σε χλωροφύλλη, η οποία είναι ιδιαιτέρως ευεργετική για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος.

 Νευρικό Σύστημα και τους Χορτοφάγους.Η υψηλότερη πηγή Β-12, που είναι απαραίτητη για την υγεία των νεύρων και των ιστών ,όπως και για τους χορτοφάγους  επειδή η Β-12 βρίσκεται μόνο στο κρέας που δεν είναι στη δίαιτα τους.

Απομακρύνει τις τοξίνες τον Υδράργυρο και τα βαρέα Μέταλλα.
Σήμερα είμαστε έκθετοι σε μια επίθεση τοξικών χημικών ουσιών από τον αέρα, το νερό μας,τα  τρόφιμα και τα φάρμακα. Οι οργανισμός μας πρέπει να απομακρύνει  συνεχώς αυτές τις συσσωρευμένες τοξίνες. Η σπιρουλίνα έχει ένα εντελώς μοναδικό συνδυασμό φυτοθρεπτικά συστατικά - συμπεριλαμβανομένων χλωροφύλλη, φυκοκυανίνη και πολυσακχαρίτες, που μπορεί να βοηθήσει καθαρίσει το σώμα μας από όλα αυτά.
Μειώνει  την κακή χοληστερίνη LDL   
έτσι  βοηθά στην πρόληψη της εμφάνισης των καρδιαγγειακών παθήσεων,αρτηριοσκλήρυνση  και εγκεφαλικά επεισόδια. Βοηθά επίσης μείωση της αρτηριακής πίεσης
Για τους Αθλητές 
Η σπιρουλίνα αυξάνει επίσης την αντοχή και τα επίπεδα ανοσίας  σε αθλητές, και η υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες βοηθά να αποκτήσετε μυϊκή μάζα. Την ίδια στιγμή, μπορεί να περιορίσει την πείνα που μπορεί να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια των πιο απαιτητικών προπονήσεων. Έτσι, λειτουργεί εμμέσως ως ένας αποτελεσματικός τρόπος να διατηρηθεί το ιδανικό σωματικό βάρος του αθλητή.




Ποιοί μπορούν να λαμβάνουν σπιρουλίνα?

·         Αποκλειστικά χορτοφάγοι και ημιχορτοφάγοι καθώς αποτελεί για αυτούς σπουδαία πήγη πρωτεϊνών και όχι μόνο.
·         ‘Ατομα που ακολουθούν έντονο πρόγραμμα στην καθημερινότητά τους  ή άτομα που αθλούνται και έχουν έντονο πρόγραμμα σωματικής άσκησης  όπως  είναι οι αθλητές.
·         Άτομα που αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές, δεν τρέφονται σωστά ή ακολουθούν συγκεκριμμένο διατροφικό πρόγραμμα.
·         Γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.
·         Άτομα που αισθάνονται κόπωση  και εξάντληση καθώς παρέχει ενέργεια και ευεξία.
·         Σε περιόδους υπερβολικού άγχους.
·         Άτομα που επιθυμούν την απώλεια βάρους  και τον έλεγχο αυτού.
·         Άτομα που βρίσκονται σε περίοδο ανάρρωσης από ασθένεια καθώς ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα.






Πότε αποφεύγεται η χρήση της σπιρουλίνας?

-Αν και πρόκειται για ασφαλές προϊόν να μην υπερβαίνεται η μέγιστη συνιστώμενη δοσολογία.
-Να αποφεύγεται  σε γυναίκες  που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης ή  θηλασμού.
-Από άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα ,όπως είναι ο ερυθηματώδης λύκος, η ψωρίαση κ.ά,, καθώς η σπιρουλίνα διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και επιδεινώνει την κατάσταση.
-Από άτομα με κάποιο μεταβολικό σύνδρομο, όπως η γαλακτοζαιμία( που έγκειται στην έλλειψη του ενός από τα τρία ένζυμα που σχετίζονται με τον μεταβολισμό της γαλακτόζης}, και αυτό γιατί  η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε αμινοξέα.
-Άτομα που έχουν πρόβλημα με το θυρεοειδή τους καλό είναι να ελέγχουν αν η σπιρουλίνα που επιλέγουν περιέχει ιώδιο.

Η σπιρουλίνα είναι ένα εύπεπτο και υψηλής βιοδιαθεσιμότητας προϊόν. Διατίθεται έιτε σε κάψουλες είτε σε χάπια είτε σε σκόνη. Πρόκειται για  ένα εγκεκριμένο και ασφαλές προϊόν που καλύπτει όλες εκείνες τις προδιαγραφές που το χαρακτηρίζουν σήμερα ως  άψογο συμπλήρωμα διατροφής και το καθιστούν ως την τροφή του μέλλοντος έχοντας υπόψη και την ολοκληρωτική αποδοχή της από την απαιτητική κοινότητα της NASA καθώς αποτελεί τη διαστημική τροφή των αστροναυτών της.


Κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα . Προϊόντα ελεγμένα και πιστοποιημένα θα βρείτε στο φαρμακείο 

Γεωργία Ζυγογιάννη
Φαρμακοποιός
www.pharmacy4u.gr









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου