Μεταφορικα

Αρχική ΣελίδαPharmacy4u.gr ΕπικοινωνίαΔείκτες υγείαςQuizΆρθρα


Για όλες τις αγορές πάνω από 35€ η αποστολή θα είναι δωρεάν με courier κατευθείαν στην πόρτα σας. Σε περίπτωση αγορών κάτω από 35€ το δέμα επιβαρύνεται με 2.30€

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Εχινάτσια


Εχινάτσια

Διανύουμε τις τελευταίες μέρες του μεσοδιαστήματος μεταξύ φθινοπώρου και χειμώνα και παρατηρούμε ότι μαζί με το χειμώνα που πλησιάζει, όλο και περισσότερο απειλητικά μας πλησιάζουν και οι ιώσεις , το κρυολόγημα, τα συμπτώματα καταρροής. 

Το γεγονός αυτό μαζί με το ότι αισθανόμαστε τον οργανισμό μας αδύναμο και τις δυνάμεις μας να μας εγκαταλείπουν με τους έντονους καθημερινούς ρυθμούς που ακολουθούμε μας προκαλούν ανησυχία και μας καθιστούν περισσότερο ευάλωτους απέναντι σε ιώσεις και κρυολογήματα. 

Απλά...μην ανησυχείτε!! Θωρακίστε την άμυνα του οργανισμού σας με τη λήψη εχινάτσιας! Ένα φυτό το οποίο εκτός από την εξαιρετική του καλλωπιστική του αξία διαθέτει ακόμη σπουδαιότερη φαρμακευτική και θεραπευτική αξία. Ας το γνωρίσουμε λοιπόν!




Τι είναι η εχινάτσια?

Η εχινάτσια είναι ένα πολυετές φυτό που ευδοκιμεί κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Αμερική. Το ύψος του κυμαίνεται μεταξύ 30- 150 cm ,έχει απλό στέλεχος, φύλλα ωοειδή ή λογχοειδή και μεγάλα άνθη που μοιάζουν με μαργαρίτες και έχουν χρώμα μωβ ή ακόμη και απαλό ροζ ή λευκό, ανάλογα με την ποικιλία. 

Θεωρείται ως το φυτό των Ινδιάνων οι οποίοι για αιώνες  χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο φυτό για την επούλωση πληγών και την αντιμετώπιση των δηλητηριωδών δαγκωμάτων φιδιών και εντόμων, ενώ αργότερα χρησιμοποιήθηκε και από τους Ευρωπαίους  ως ένα γενικής χρήσεως βότανο για την αντιμετώπιση λοιμώξεων. 





Το όνομά της προέρχεται από την ελληνική λέξη ‘’έχινος’’ λόγω του σφαιρικού και αγκαθωτού σχήματος ανάμεσα στα άνθη, που θυμίζει θαλάσσιο αχινό. Στο γένος  της Echinacea απαντώνται 9 είδη από τα οποία μόνο 3 χρησιμοποιούνται για φαρμακευτικούς σκοπούς (Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia, Echinacea pallida). 

Περιέχει πολυσακχαρίτες,  φλαβονοειδή, αιθέρια έλαια,  αλκαμίδια και καφεϊκό οξύ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίαζει το γεγονός  ότι η συγκέντρωσή τους διαφέρει ανάλογα με το μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται. Στην εχινακίνη που περιέχεται στο φυτό και είναι παράγωγο του καφεϊκού οξέος οφείλεται και ο χαρακτηρισμός της εχινάτσιας  ως φυσικό αντιβιοτικό.




Που χρησιμοποιείται η εχινάτσια?

-Η εχινάτσια είναι διεγερτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Διεγείρει τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία εκκρίνουν τον παράγοντα νέκρωσης όγκων (ΤΝF) και στον οποίο οφείλεται η  καταστροφή των κυττάρων και των μικροβίων. Οι πολυσακχαρίτες και τα λιπόφιλα στοιχεία που υπάρχουν στο φυτό διεγείρουν την παραγωγή Β λεμφοκυττάρων.

 Έτσι ,λοιπόν , ως φυσικό αντιβιοτικό, η εχινάτσια συμμετέχει σημαντικά στην καταστροφή βακτηρίων, ιών, μυκήτων και μικροβίων που προκαλούν ασθένειες. Μελέτες επίσης έχουν αποδείξει ότι συμβάλλει στην παραγωγή ιντερφερόνης, μιας πρωτεΐνης που παράγεται από τα ίδια τα κύτταρα και προστατεύει τα υγιή κύτταρα από τα μικρόβια. 

Αυτό αυτομάτως καθιστά την εχινάτσια εξαιρετικά σημαντική με μεγάλο πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων στον ανθρώπινο οργανισμό μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η μείωση της έντασης  και της διάρκειας του κοινού κρυολογήματος, οι  αντιικές και αντιβακτηριακές της  ιδιότητες, η  ανακούφιση από τα συμπτώματα λοιμώξεων όπως λοίμωξη της ουροδόχου κύστης, η αντιφλεγμονώδης  δράση της. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη πιο αποτελεσματική  είναι η εχινάτσια όταν λαμβάνεται προληπτικά απέναντι στο κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη. Άτομα που λαμβάνουν συστηματικά την εχινάτσια έχουν μικρότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν  αλλά ακόμη και αν αυτό δεν αποφευχθεί μειώνει σημαντικά την ένταση των συμπτωμάτων. Παρόλη την ευεργετική της δράση απέναντι στο κοινό κρυολόγημα  δε συνίσταται προληπτικά η μακροχρόνια χρήση.




- Έχει αντιβακτηριακή δράση. Δρά αποτελεσματικά απέναντι στον στρεπτόκοκκο και στον σταφυλόκοκκο που προκαλούν δερματοπάθειες  και ‘’καλόγερους’’ (δοθιήνες) καθώς και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

-Έχει αντι-ική δράση. Καταπολεμά τη γρίπη, τον έρπη ακόμη και τον ιό της ανεμοβλογιάς χάρη στην ενεργοποίηση των Τ λεμφοκυττάρων που προκαλεί.

-Χρησιμοποιείται στην επούλωση πληγών. Συχνή είναι η χρήση της υπό μορφή κρέμας  πάνω σε πληγές, καψίματα, εκζέματα και στον έρπητα, καθώς διευκολύνει την επούλωση του δέρματος.Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπό μορφή γαργάρων για την αντιμετώπιση του ερεθισμένου λαιμού και αμυγδαλών, ενώ ανακουφιστική είναι η δράση της και στις άφθες.

- Έχει αντισπασμωδική δράση. Μελέτες δείχνουν ότι βοηθά στον έλεγχο των σπασμών που οφείλονται σε αυξημένα επίπεδα ακετυλοχολίνης.

- Έχει αποτοξινωτική ,αντιαλλεργιογόνο, αντισηπτική και εφιδρωτική δράση.

- Συμβάλλει σημαντικά σε πονόδοντο, στοματικά έλκη, επιχείλιο έρπη.

- Αντιμετωπίζει ερεθισμένο λαιμό, βήχα,βρογχίτιδα, αμυγδαλίτιδα, ήπιας μορφής άσθμα και γενικά λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

- Σε αίσθημα κόπωσης και σωματικής εξάντλησης προσφέρει τονωτική δράση.

- Βοηθά σε προβλήματα ακμής, σε τσιμπήματα εντόμων ακόμη και σε χιονίστρες.

- Βοηθά σε μυκητιάσεις και ουρολοιμώξεις.



Πώς λαμβάνεται η εχινάτσια?

Κυκλοφορεί σε φυσική μορφή ως βότανο που λαμβάνεται ως αφέψημα, αλλά και σε ταμπλέτες, κάψουλες, αλοιφές , σιρόπι, βάμμα και σπρέι.Στην αγορά υπάρχουν πολλά 
προϊόντα , πρέπει να προσέξουμε όμως  ότι η εχινάτσια είναι το φυσικό προϊόν .

Προϊόντα Πιστοποιημένα και Ελεγμένα υπάρχουν στο Φαρμακείο κάντε κλικ εδώ


 Συνίσταται  να  μην χρησιμοποιείται περισσότερο  από διάστημα 3 εβδομάδων. Μετά  από διακοπή 2 εβδομάδων μπορεί να συνεχιστή η λήψη της ή και η εναλλαγή της με κάποιο παρόμοιο συστατικό που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα όπως είναι η πρόπολη.


Πότε δεν λαμβάνεται η εχινάτσια?

·         Δεν πρέπει να λαμβάνεται από γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης και από γυναίκες που θηλάζουν.

·         Απαγορεύεται η λήψη της από παιδιά κάτω των 2 ετών.

·         Άτομα που είναι αλλεργικά σε άνθη της οικογένειας της μαργαρίτας είναι πιθανόν να εμφανίσουν αλλεργία στη λήψη της.

·         Δεν χορηγείται σε καμία περίπτωση σε άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα (όπως ρευματοπάθειες, ερυθηματώδη λύκο,σκλήρυνση κατά πλάκας).

·         Δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που πάσχουν από φυματίωση, λευχαιμία, σακχαρώδη διαβήτη, και άλλες ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και από άτομα που πάσχουν από ηπατική και νεφρική νόσο.

·         Δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που χρησιμοποιούν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα καθώς  καταστέλλει την δράση του

Ζυγογιάννη Γεωργία 
Φαρμακοποιόs






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου