Μεταφορικα

Αρχική ΣελίδαPharmacy4u.gr ΕπικοινωνίαΔείκτες υγείαςQuizΆρθρα


Για όλες τις αγορές πάνω από 35€ η αποστολή θα είναι δωρεάν με courier κατευθείαν στην πόρτα σας. Σε περίπτωση αγορών κάτω από 35€ το δέμα επιβαρύνεται με 2.30€

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Η απώλεια βάρους και του κοιλιακού λίπους οδηγεί σε καλύτερο ύπνο


Έχετε προβλήματα στον ύπνο; Αν κουβαλάτε επιπλέον κιλά, ειδικά γύρω από την κοιλιά σας, χάνοντας λίγο βάρος θα σας βοηθήσει να έχετε καλύτερο ύπνο.  Έτσι, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins School of Medicine, οι οποίοι παρουσίασαν τα ευρήματά τους στην ετήσια φετινή συνεδρίαση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης.
Οι ερευνητές στρατολόγησαν 77 υπέρβαρους εθελοντές είτε με προ-διαβήτη ή διαβήτη τύπου 2. Πολλοί ανέφεραν προβλήματα ύπνου, όπως η άπνοια ύπνου, πρωινή κόπωση, αϋπνία, και ανήσυχο ή διακεκομμένο ύπνο. Οι μισοί από τους εθελοντές ξεκίνησαν δίαιτα απώλειας βάρους σε συνδυασμό με υπό επίβλεψη προπόνηση. Οι υπόλοιποι έκαναν μόνο τη δίαιτα. Μετά από έξι μήνες , οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες είχαν χάσει κατά μέσο όρο 15 κιλά και το λίπος της κοιλιάς τους μειώθηκε κατά 15 %. Ακόμα, η ποιότητα του ύπνου βελτιώθηκε και στις δύο ομάδες. Η μείωση του λίπους της κοιλιάς ήταν ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης της βελτίωσης του ύπνου .

Τα αποτελέσματα αυτής της δοκιμής είναι σύμφωνα με αντίστοιχα άλλων μελετών που εξετάζουν το πώς το βάρος επηρεάζει τον ύπνο και ο ύπνος επηρεάζει το βάρος.

Σύνδεση απώλειας βάρους, λίπους της κοιλιάς, και ύπνου

Το υπερβολικό βάρος και το σωματικό λίπος αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης αποφρακτικής άπνοιας ύπνου. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται όταν ο αεραγωγός φράσσεται, είτε πλήρως είτε μερικώς, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτά τα προσωρινά μπλοκαρίσματα προκαλούν συχνές αφυπνίσεις που, με τη σειρά τους, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για παθήσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακά νοσήματα.
“Έτσι, μία πιθανότητα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής είναι ότι η απώλεια βάρους βοηθάει στην μείωση της άπνοιας κατά τον ύπνο και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνο”, λέει ο ειδικός στον ύπνο Δρ Lawrence Epstein, εκπαιδευτής στον τομέα της ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Η απώλεια βάρους βελτιώνει επίσης τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα που, σε άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη , θα μπορούσε να μειώσει το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και των περιοδικών διαταραχών της κίνησης των άκρων, δύο διαταραχές του ύπνου που οι άνθρωποι με διαβήτη είναι επιρρεπείς.

Επίσης η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Για παράδειγμα, οι ερευνητές του Oregon State University διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ασκούνται τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα κοιμούνται καλύτερα και ένιωθαν περισσότερο σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας σε σχέση με εκείνους που δεν ασκούνται πολύ (Παρόλα αυτά μην ασκείστε κατευθείαν πριν τον ύπνο, γιατί μπορεί να είναι δύσκολο να κοιμηθείτε).

Γιατί η μείωση του λίπους της κοιλιάς μπορεί να είναι το κλειδί για τη βελτίωση του ύπνου παραμένει ένα μυστήριο. Γνωρίζουμε ότι το λίπος το οποίο εναποτίθεται γύρω από την κοιλιά και ονομάζεται σπλαχνικό λίπος, σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, άνοια, καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου, καθώς και άλλα χρόνια προβλήματα υγείας. Η απώλεια λίπους της κοιλιάς, τότε, φαίνεται σαν ένας λογικός τρόπος για την βελτίωση όχι μόνο του ύπνου, αλλά και της γενικής υγείας. Δυστυχώς, όμως δεν είναι τόσο απλό .

“Το σημείο στο οποίο χάνουμε βάρος καθορίζεται εν μέρει από τη γενετική” λέει ο Δρ I-Min Lee , καθηγητής ιατρικής στο Harvard Medical School και ειδικός στο ρόλο της σωματικής άσκησης στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη χρόνιων ασθενειών. “Σε γενικές γραμμές, αν χάσετε το βάρος, κάποιο από αυτό θα έχει επίπτωση στο λίπος της κοιλιάς. Απλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσο”. 

Βελτίωση του ύπνου

Παρά τα όσα χιλιάδες ιστοσελίδες θέλουν να κάνουν να πιστεύετε , δεν υπάρχουν ασκήσεις ή ελιξίρια που μπορούν να “διώξουν” το λίπος της κοιλιάς. Αντ 'αυτού, η λύση είναι ντεμοντέ: άσκηση και μια υγιεινή διατροφή .
Εάν θέλετε σοβαρά να χάσετε βάρος καθώς και να κοιμόσαστε καλύτερα, στοχεύστε σε 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα (όπως το κολύμπι ή το γρήγορο περπάτημα) κάθε εβδομάδα. Δεν χρειάζεται να κάνετε πέντε προπονήσεις των 30 λεπτών. Περισσότερες αλλά μικρότερες συνεδρίες άσκησης , όπως τρία 10 λεπτά με γρήγορους περιπάτους αντί για ένα 30 - λεπτά με τα πόδια , θα έχουν την ίδια επίδραση , λέει ο Δρ Λι .

Η άσκηση μόνη της γενικά δεν οδηγεί σε σημαντική απώλεια βάρους. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο απαιτείται σοβαρή περικοπή των ημερήσιων θερμίδων που καταναλώνουμε.

Το σίγουρο πάντως είναι πως οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του συνδυασμού της άσκησης και της απώλειας βάρους θα κάνουν για σας πολλά παραπάνω από την βελτίωση του ύπνου σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου