Μεταφορικα

Αρχική ΣελίδαPharmacy4u.gr ΕπικοινωνίαΔείκτες υγείαςQuizΆρθρα


Για όλες τις αγορές πάνω από 35€ η αποστολή θα είναι δωρεάν με courier κατευθείαν στην πόρτα σας. Σε περίπτωση αγορών κάτω από 35€ το δέμα επιβαρύνεται με 2.30€

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Για τις γυναίκες, η σεξουαλικότητα αλλάζει με την ηλικία, αλλά δεν εξαφανίζεται


 

Το σεξ είναι ένα θέμα που συνήθως συζητάτε με κλειστές τις πόρτες με τον σύντροφό σας ή κατά τη διάρκεια του γεύματος με τους στενότερους φίλους σας (συνήθως ένα ποτήρι κρασί είναι προαιρετικό) . Μεγαλώνοντας όμως παρατηρούμε πως το σεξ δεν αποτελεί πια το καυτό θέμα για τις συζητήσεις στα γεύματα. Αυτό πλέον δεν αποτελεί έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψη το πώς η δραστηριότητα που κάποτε μας 'κατανάλωνε' τώρα πρέπει να ταιριάζει στον τρόπο της ζωής μας, ο οποίος περιλαμβάνει τώρα πια την εργασία, τα παιδιά , τους ηλικιωμένους γονείς και, ευτυχώς, και τον ύπνο. Κάτι τέτοιο όμως πρέπει να μας κάνει να αναρωτιόμαστε  για το μέλλον. Άραγε να υπάρχει η εποχή που το σεξ δεν θα είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη; Και αν ναι θα μπορούσαμε να το αλλάξουμε αυτό;

Η απάντηση, φαίνεται, πως τελικά εξαρτάται από τον καθένα μας ξεχωριστά. Μια ερευνητική επιστολή την εβδομάδα που μας πέρασε στο JAMA Internal Medicine, αναφέρει ότι οι γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 40 και 65 ετών οι οποίες δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο φύλο είναι πιθανότερο να παραμείνουν σεξουαλικά ενεργές μεγαλώνοντας. Με άλλα λόγια, αν είναι σημαντικό για εσάς, πρέπει να συνεχίσετε να το κάνετε.
"Έχοντας συλλέξει πολλές σεξουαλικές ιστορίες από γυναίκες μέσης ηλικίας, ίσως τελικά να είναι αλήθεια!", λέει ο Δρ Jan Leslie Shifren , αναπληρωτής καθηγητής μαιευτικής, γυναικολογίας και αναπαραγωγικής βιολογίας στο Harvard Medical School, και συν-συγγραφέας της ειδικής έκθεσης του Χάρβαρντ 'Σεξουαλικότητα στην μέση ηλικία και πέρα'.

Ο Δρ Shifren επισημαίνει στην ερευνά του πως οι γυναίκες που συμμετείχαν δεν απόκτησαν μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση με την πάροδο των ετών, απλά είναι πιο πιθανό να παραμείνουν σεξουαλικά ενεργές. Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα η συχνότητα με την οποία έκαναν σεξ οι ερωτηθέντες στην έρευνα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το σεξ μπορεί ακόμα και να επιβραδύνει για τις γυναίκες που μεγαλώνουν, αν μη τι άλλο ακόμα και την εμμηνόπαυση. Όταν οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν οιστρογόνα , ο κολπικός βλεννογόνος γίνεται λεπτότερος , υπάρχει λιγότερη ελαστικότητα του κόλπου, μυϊκός πόνος, λιγότερη λίπανση και επιμήκυνση του χρόνου της διέγερσης. Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν

    μειωμένη λίμπιντο (έλλειψη ενδιαφέροντος για σεξ)
    δυσκολία στην λίπανση
    πόνο στη διείσδυση
    δυσκολία ή ανικανότητα για κορύφωση.

Μερικές γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν σεξουαλικές δυσλειτουργίες που είναι σχετικές με κοινωνικά ή ψυχολογικά θέματα, όπως το στρες, το άγχος, τα προβλήματα με την σωματική τους εικόνα, τα προβλήματα σχέσεων ή ακόμα και η έλλειψη του συντρόφου.

Η κακή υγεία μπορεί επίσης να επηρεάσει με τον τρόπο της το σεξ. Καρδιαγγειακά νοσήματα πάσης φύσεως μπορούν να μειώσουν την ποσότητα του αίματος που φτάνει τα γεννητικά όργανα, γεγονός που καθιστά δύσκολο να καλυφθούν τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από τον κόλπο τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την επαρκή λίπανση και διέγερση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η κατάθλιψη, και η ακράτεια, όλα μπορούν να παραμερίσουν το σεξ στην άκρη. Φαρμακευτικές αγωγές για μια ποικιλία περιπτώσεων μπορούν επίσης να επιφέρουν αντι- σεξουαλικές παρενέργειες. Για παράδειγμα, ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης ή της υψηλής πίεσης του αίματος μπορούν να αμβλύνουν το ενδιαφέρον για σεξ ή ακόμα και να προκαλέσουν δυσκολία επίτευξης οργασμού.

Άρα τι μπορεί να κάνει για αυτό μία γυναίκα; Να αναζητήσει θεραπεία. Αυτό δεν είναι ανάγκη να είναι τόσο περίπλοκο όσο νομίζετε. Πολλά σεξουαλικά προβλήματα μπορούν να αναστραφούν με την κατάλληλη θεραπεία, ειδικά αν έχουν εμφανιστεί σχετικά πρόσφατα. Ο Δρ Shifren υποστηρίζει πως η θεραπεία συνήθως είναι επιτυχής.

Ορισμένες θεραπείες είναι απλές, όπως η χρήση ενός λιπαντικού, η χαμηλή δόση οιστρογόνου για την κολπική ξηρότητα και τον πόνο, ή ακόμα και η εναλλαγή ενός φάρμακου με αρνητικές παρενέργειες με κάποιο άλλο. Μερικές φορές η θεραπεία μπορεί να είναι πιο έντονη , όπως η ορμονική θεραπεία για την μειωμένη λίμπιντο ή η σεξουαλική θεραπεία για την ανικανότητα σε οργασμό .

Αλλά μια κλινική θεραπεία μπορεί να είναι μόνο ένα μέρος της συνταγής. Οι παρακάτω αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορούν επίσης να κάνουν τη διαφορά :

Άσκηση - μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική σας λειτουργία βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και ενισχύοντας την καρδιά σας .

Διακοπή του καπνίσματος - θα βελτιώσει τη ροή του αίματος προς τα γεννητικά όργανα και μπορεί ακόμα να καθυστερήσει την εμμηνόπαυση για μερικά χρόνια .

Πίνετε αλκοόλ με μέτρο - δεδομένου ότι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να επιβραδύνουν τα σεξουαλικά αντανακλαστικά, να προκαλέσουν εξάψεις, και να διαταράξουν τον ύπνο .

Έλεγχος του σωματικού βάρους σας - για να σας δώσει την εικόνα που επιθυμείτε.

Τηρείστε μια υγιεινή διατροφή - βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη, και στην διατήρηση  ενός υγιούς σωματικού βάρους .

Τέλος ο Δρ Shifren παρέχει την ακόλουθη συμβουλή: ‘Εισάγετε κάποια καινοτομία στη ζωή σας. Πηγαίνετε διακοπές. Βγείτε ραντεβού… "

Και αν αναρωτιέστε γιατί να ασχοληθείτε με όλα αυτά; Το σεξ είναι πολύ σημαντικό για την υγεία των γυναικών. Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η συχνή σεξουαλική επαφή σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Μπορεί να βοηθήσει τον κόλπο να λιπαίνεται καλύτερα και να είναι πιο ελαστικός και υγιής. Και ακόμα ….είναι διασκεδαστικό!

Αν είναι σημαντικό για εσάς, θα πρέπει να είστε σε θέση να απολαμβάνετε το σεξ και σε μεγαλύτερη ηλικία. Και αυτό είναι κάτι για το οποίο αξίζει να μιλάμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου