Μεταφορικα

Αρχική ΣελίδαPharmacy4u.gr ΕπικοινωνίαΔείκτες υγείαςQuizΆρθρα


Για όλες τις αγορές πάνω από 35€ η αποστολή θα είναι δωρεάν με courier κατευθείαν στην πόρτα σας. Σε περίπτωση αγορών κάτω από 35€ το δέμα επιβαρύνεται με 2.30€

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Τα πλεονεκτήματα της βελτίωσης της Διατροφής και της Άσκησης ταυτόχρονα


Όταν αποφασίσετε ότι ήρθε η ώρα να ζήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, είναι πιθανότερο να λάβετε καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, αν αρχίσετε να βελτιώνετε τη διατροφή σας και να αυξάνετε τη σωματική σας δραστηριότητα, την ίδια στιγμή.

Ίσως με την πρώτη ματιά να μας φαίνεται πιο σωστό να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε μόνο μία παράμετρο της ζωής, μας τη φορά. Παρόλα αυτά ενώ δεν χρειάζεται να γίνουν δραστικές αλλαγές και μάλιστα εν μία νυκτί, μια νέα μελέτη δείχνει ότι είναι καλύτερο η αλλαγή του τρόπου ζωής να ξεκινήσει παράλληλα στο επίπεδο της διατροφής και της σωματικής άσκησης .

“Αυτό που μου δίνει ελπίδα ότι κάνοντας δύο αλλαγές ταυτόχρονα μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα”, λέει ο Kathy McManus, διευθυντής του τμήματος διατροφής στο Χάρβαρντ και συνεργάτης στο Νοσοκομείο Γυναικών του Brigham.


Συμβουλές για τη διαχείριση του τρόπου ζωής: Η Μελέτη CALM


Στη μελέτη, η οποία διενεργήθηκε από τον ερευνητή Abby King του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και τους συνεργάτες του, συμμετείχαν 200 άτομα ηλικίας άνω των 44 ετών των οποίων η διατροφή και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας ήταν αρκετά κάτω από τα υγιή πρότυπα. Οι εμπλεκόμενοι στην έρευνα ενώ είχαν την ελπίδα να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους, δεν προσπαθούσαν ιδιαίτερα να χάσουν βάρος .

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη τοποθετήθηκαν τυχαία σε μία από τις τέσσερις ομάδες :


Η ομάδα που ξεκίνησε πρώτα με την δίαιτα άρχισε με τέσσερις μήνες συμβουλευτικής για τη βελτίωση της διατροφής και στη συνέχεια ακολούθησε τόσο τη βελτίωση της διατροφής όσο και την παροχή συμβουλών για την άσκηση για οκτώ μήνες .
Η ομάδα που ξεκίνησε πρώτα με την σωματική άσκηση άρχισε με τέσσερις συμβουλευτικής σχετικά με την αύξηση του επιπέδου δραστηριότητάς τους και στη συνέχεια, ακολούθησε τόσο τη βελτίωση της διατροφής όσο και την παροχή συμβουλών για άσκηση για οκτώ μήνες .
Η ομάδα που ακολούθησε ταυτόχρονα και την βελτίωση της διατροφής και την εντατικοποίηση της άσκησης ακολούθησε την διαδικασία για 12 μήνες.
Η ομάδα ελέγχου τέλος ακολούθησε  συμβουλευτική  θεραπεία 12 μηνών για την μείωση του στρες .

Για όλες τις ομάδες , ο στόχος της άσκησης ήταν να αυξηθεί η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα στα 150 λεπτά (δυόμισι ώρες) κάθε εβδομάδα. Ο στόχος για την βελτίωση της  διατροφής ήταν να λαμβάνουν οι συμμετέχοντες  από πέντε μέχρι εννιά μερίδες φρούτων και λαχανικών και να μειώσουν τα κορεσμένα λίπη στο 10 % του συνόλου των θερμίδων που καταναλώνουν .

Τι συνέβη όμως τελικά; Η ομάδα ελέγχου δεν εκπλήρωσε κανέναν από τους παραπάνω στόχους. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα με προτεραιότητα την διατροφή συνάντησαν τους  διατροφικούς τους  στόχους. Εκείνοι που βρίσκονταν στην επικεντρωμένη στην άσκηση ομάδα συνάντησαν τους στόχους τους όσον αφορά την σωματική δραστηριότητα. Αλλά μόνο εκείνοι στην ομάδα η οποία ταυτόχρονα ασχολήθηκε με την βελτίωση της διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας κατάφερε και τους δύο στόχους .

Από την άλλη πλευρά , κανείς δεν έχασε σημαντικά βάρος . "Πολλοί από εμάς προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό , επίσης , " λέει ο McManus. Το σημαντικό είναι πως ο ρυθμός μείωσης του σωματικού βάρους αυξάνεται σημαντικά με την ταυτόχρονη βελτίωση της διατροφής και την αύξηση της έντασης  της σωματικής άσκησης.
Πώς να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας

Αλλαγή του τρόπου ζωής είναι πολύ δύσκολο να γίνει ατομικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται συμβουλές και ενθάρρυνση. Ο McManus επαινεί τη μελέτη του Στάνφορντ για την παροχή αναγκαίων στοιχείων σχετικά με το πώς οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να βοηθήσουν  τους ανθρώπους να επιτύχουν την αλλαγή του τρόπου ζωής τους. Ωστόσο, σημειώνει ότι κάθε άτομο έχει τη δική του ή της ζωή και χρειάζεται μια εξατομικευμένη προσέγγιση για την αλλαγή αυτή.

“Ο ασθενής είναι πραγματικά ο ειδικός στην αλλαγή του εαυτού της. Είμαστε ειδικοί στον τομέα της ιατρικής , αλλά οι ασθενείς είναι ειδικοί για τη συμπεριφορά τους " λέει ο McManus.

Με την πάροδο του χρόνου, λέει ο McManus, οι άνθρωποι δίνουν μεγαλύτερη σημασία στις υγιείς συμπεριφορές και γίνονται πιο σίγουροι για την ικανότητά τους να κάνουν αλλαγές.

"Χωρίς εμπιστοσύνη , οι πιθανότητες αλλαγής συμπεριφοράς είναι μικρές“ λέει . “Από αυτήν την παραδοχή σιγά σιγά μεταφερόμαστε στην ικανότητα του ανθρώπου να αλλάζει μόνος του τις συμπεριφορές του και να βελτιώνει τον εαυτό του χωρίς την παρέμβαση τρίτων.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου