Μεταφορικα

Αρχική ΣελίδαPharmacy4u.gr ΕπικοινωνίαΔείκτες υγείαςQuizΆρθρα


Για όλες τις αγορές πάνω από 35€ η αποστολή θα είναι δωρεάν με courier κατευθείαν στην πόρτα σας. Σε περίπτωση αγορών κάτω από 35€ το δέμα επιβαρύνεται με 2.30€

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

6 Υγιεινές Εναλλακτικές Πηγές Πρωτεϊνης, για όταν ελαττώνουμε το κόκκινο κρέας


Το κόκκινο κρέας δεν έχει πολύ καλή δημοσιότητα τον τελευταίο καιρό. Οι πλούσιες σε κρέας δίαιτες έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη καρδιακής νόσου, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Νέα ευρήματα από δύο μακροχρόνιες μελέτες τώρα δείχνουν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρέατος, ειδικά επεξεργασμένου κρέατος, μπορεί επίσης να μειώσει τη διάρκεια ζωής σας.

Το να γίνετε χορτοφάγος, ή ακόμα και vegan, δεν είναι απαραίτητο. Αλλά έχει αναφερθεί πολλάκις στην ιατρική βιβλιογραφία, δεν έχει νόημα να κάνουμε περικοπές σε κόκκινο κρέας και να προσθέτουμε υγιέστερες πηγές πρωτεϊνών.


Κρέας και θνησιμότητα


Η νέα προειδοποίηση για το κόκκινο κρέας προέρχεται από μια μελέτη σχεδόν 125.000 γυναικών νοσοκόμων και ανδρών επαγγελματιών της υγείας, των οποίων η διατροφή και η υγεία έχουν παρακολουθηθεί από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του  Harvard για περισσότερο από δύο δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περίπου 24.000 από τους συμμετέχοντες πέθαναν από καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο.

Οι άνθρωποι στη μελέτη που έτρωγαν το πιο πολύ κόκκινο κρέας είχαν την τάση να πεθαίνουν πρόωρα, πιο συχνά από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο. Επίσης έτειναν να ζυγίζουν περισσότερο, να ασκούνται λιγότερο, να καπνίζουν περισσότερο, και να πίνουν περισσότερο αλκοόλ από ό, τι εκείνοι που έτρωγαν λιγότερο κόκκινο κρέας. Ωστόσο, ακόμη και όταν οι ερευνητές δεν υπολόγιζαν τους ανθυγιεινούς παράγοντες του τρόπου ζωής, η θνησιμότητα και το κρέας παρέμειναν σχετικά.

Σε σύγκριση με την κατανάλωση λιγότερου από μία μερίδα την ημέρα κόκκινου κρέατος, η καθημερινή κατανάλωση αυξάνει τις πιθανότητες να πεθάνει κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης περίπου το 13%. (Μια μερίδα είναι περίπου 200γρ., και το μέγεθος της όσο μια τράπουλα). Κόκκινο κρέας σημαίνει μοσχάρι, χοιρινό αρνί, και χάμπουργκερ. Για κάθε επιπλέον μερίδα επεξεργασμένου κρέατος (τρόφιμα όπως λουκάνικα, μπέικον και αλλαντικά), η αύξηση ήταν 20%.

«Η μελέτη αυτή παρέχει σαφείς ενδείξεις ότι η τακτική κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ειδικά επεξεργασμένου κρέατος, συμβάλλει σημαντικά στον πρόωρο θάνατο," είπε ο Δρ Φρανκ Χου, ένας από τους ανώτερους επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη και καθηγητής της διατροφής στη Σχολή της Δημόσιας υγείας του Χάρβαρντ.


Αντικαθιστώντας υγιείς πρωτεΐνες


Η ελάττωση της κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος προσφέρει επέκταση στην ζωή. Στη μελέτη του Χάρβαρντ, η υιοθέτηση μιας δίαιτας με λιγότερο από το μισό μιας μερίδας κόκκινου κρέατος την ημέρα, θα μπορούσε να είχε αποτρέψει περίπου 1 στους 10 θανάτους, λέει ο Δρ Walter Willett , ένας ανώτερος επιστήμονας στην ερευνητική ομάδα και πρόεδρος των τμημάτων της διατροφής και επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Η εναλλαγή του κόκκινου κρέατος με πιο υγιεινές πηγές πρωτεΐνης είναι μια άλλη επιλογή που παρατείνει τη ζωή. Έξι τέτοιες καλές επιλογές περιλαμβάνουν:

  •     ψάρι
  •     κοτόπουλο και γαλοπούλα
  •     καρύδια
  •     φασόλια
  •     χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα
  •     δημητριακά ολικής αλέσεως

Η αντικατάσταση μίας μερίδας κόκκινου κρέατος την ημέρα με μία από αυτές τις επιλογές επιφέρει μείωση της θνησιμότητας στη μελέτη κατά 7% έως 19%.

Φυσικά, οι αριθμοί αυτοί ισχύουν σε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων. Πώς η μεταβολή στις διατροφικές συνήθειες θα σας επηρεάσουν, είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Είναι ένα καλό στοίχημα ότι η μείωση της κατανάλωσης, ιδιαίτερα του επεξεργασμένου κρέατος, είναι πολύ πιθανό να σας προσφέρει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. «Παίρνοντας αυτά τα είδη των αποφάσεων είναι σαν να είσαι ένας έξυπνος παίκτης," λέει ο Willett. "Τίποτα δεν είναι εγγυημένο, αλλά αυτό γέρνει τις πιθανότητες προς στην εύνοιά σας."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου