Μεταφορικα

Αρχική ΣελίδαPharmacy4u.gr ΕπικοινωνίαΔείκτες υγείαςQuizΆρθρα


Για όλες τις αγορές πάνω από 35€ η αποστολή θα είναι δωρεάν με courier κατευθείαν στην πόρτα σας. Σε περίπτωση αγορών κάτω από 35€ το δέμα επιβαρύνεται με 2.30€

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Ενέργεια και Διατροφή : Best Foods για βιώσιμη ενέργεια


Καθημερινά με τις ευθύνες της εργασίας , της ζωής και της οικογένειας κινδυνεύουμε μειώσουμε επικίνδυνα τον καθημερινό μας ύπνο, να αποκτήσουμε πάρα πολύ άγχος και να μας μείνει πολύ λίγος χρόνος.

Ωστόσο, ακόμα και όταν είστε στην πιο πολυάσχολη περίοδό σας, δεν πρέπει ποτέ να κάνετε εκπτώσεις, ειδικά όταν πρόκειται για τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής. Το σώμα σας χρειάζεται τροφή για να λειτουργήσει στο καλύτερό του και να καταπολεμήσει το καθημερινό άγχος και την κούραση της καθημερινότητας.

Ενέργεια και Διατροφή: Πώς ο οργανισμός μετατρέπει τα τρόφιμα σε καύσιμα


Η ενέργειά μας προέρχεται από τα τρόφιμα που τρώμε και τα υγρά που πίνουμε. Τα τρία βασικά θρεπτικά συστατικά που χρησιμοποιούνται για την ενέργεια είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη, με τους υδατάνθρακες να είναι η πιο σημαντική πηγή ενέργειας. Το σώμα σας μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει πρωτεΐνες και τα λίπη ως πηγή ενέργειας, όταν οι υδατάνθρακες έχουν εξαντληθεί. Όταν τρώτε, το σώμα σας διασπά τα θρεπτικά συστατικά σε μικρότερα συστατικά και απορροφά τους υδατάνθρακες χρησιμοποιώντας τους ως καύσιμο. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως μεταβολισμός.

Οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε δύο τύπους, απλοί και σύνθετοι, και οι δύο όμως μετατρέπονται σε σάκχαρα (γλυκόζη ). « Το σώμα διασπά τη ζάχαρη που περιέχεται στο αίμα και στα κύτταρα του αίματος και χρησιμοποιεί τη γλυκόζη για την παροχή ενέργειας», λέει η Melissa Rifkin, RD, διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Montefiore στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης.


Οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως τα δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες, το ψωμί ολικής αλέσεως και τα ζυμαρικά, τα ξερά φασόλια και τα αμυλώδη λαχανικά είναι το καλύτερο είδος των τροφίμων που προορίζονται για παρατεταμένη ενέργεια επειδή αφομοιώνονται σε έναν αργό αλλά σταθερό ρυθμό. "Οι σύνθετοι υδατάνθρακες περιέχουν φυτικές ίνες , οι οποίοι παίρνουν περισσότερο χρόνο για να τους αφομοιώσει το σώμα, καθώς απορροφούνται αργά », λέει η Rifkin. Οι πολύπλοκοι υδατάνθρακες σταθεροποιούν επίσης τα επίπεδα σακχάρου στο σώμα σας, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν το πάγκρεας να παράγει λιγότερη ινσουλίνη. Αυτό σας δίνει το αίσθημα του κορεσμού και είστε λιγότερο πεινασμένοι."

Επίσης σημαντική  για την υγεία, είναι η παραγωγή ενέργειας από την πρωτεΐνη (κατά προτίμηση κοτόπουλο , γαλοπούλα , χοιρινό φιλέτο , και τα ψάρια), τα όσπρια (φακές και φασόλια) , καθώς και μια μέτρια ποσότητα υγιεινών μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών (αβοκάντο , σπόρους, ξηρούς καρπούς , και ορισμένα έλαια).

«Τα επαρκή υγρά είναι επίσης απαραίτητα για τη διατήρηση της ενέργειας», λέει η Suzanne Lugerner, διευθυντής της κλινικής διατροφής στο Washington Hospital Center στην Ουάσιγκτον, DC.
«Το νερό είναι απαραίτητο για την πέψη , την απορρόφηση και τη μεταφορά των θρεπτικών ουσιών για την ενέργεια . Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει έλλειψη ενέργειας. Ο μέσος άνθρωπος πρέπει να πίνει έξι με οκτώ ποτήρια του νερού κάθε μέρα".

Ενέργεια και Διατροφή : τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται


Οι απλοί υδατάνθρακες, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να είναι περιορισμένοι, οι οποίοι κυμαίνονται από γλυκά και μπισκότα, ζαχαρούχα ποτά και χυμοί . Οι απλοί υδατάνθρακες διασπώνται και απορροφώνται γρήγορα από το σώμα . Παρέχουν μια αρχική έκρηξη της ενέργειας για 30 έως 60 λεπτά, αλλά πέπτονται τόσο γρήγορα που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα κατρακύλισμα αργότερα.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη. Το αλκοόλ είναι κατευναστικό και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ενέργειας σας, ενώ η καφεΐνη συνήθως παρέχει μια αρχική έκρηξη ενέργειας των δύο ωρών, ακολουθούμενη από μια συντριβή .

Ενέργεια και Διατροφή: Προγραμματισμός στα Γεύματα για βιώσιμη ενέργεια


"Το βέλτιστο είναι τρία γεύματα και τρία σνακ την ημέρα και να μην περνάνε παραπάνω  από τρεις έως τέσσερις ώρες χωρίς φαγητό», λέει η Tara Harwood , διαιτολόγος στην Κλινική Κλίβελαντ στο Οχάιο.

Επίσης , προσπαθήστε να συμπεριλάβετε κάτι από κάθε ομάδα τροφίμων σε κάθε γεύμα και να θυμάστε ότι τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και λίπος μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να χωνεφθούν .

Ακόμα κι αν η ζωή σας λειτουργεί σε  πυρετώδεις , είναι σημαντικό να κάνετε σοφές επιλογές τροφίμων που παρέχουν ενέργεια όλη την ημέρα. Το σώμα σας θα σας ευχαριστήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου