Μεταφορικα

Αρχική ΣελίδαPharmacy4u.gr ΕπικοινωνίαΔείκτες υγείαςQuizΆρθρα


Για όλες τις αγορές πάνω από 35€ η αποστολή θα είναι δωρεάν με courier κατευθείαν στην πόρτα σας. Σε περίπτωση αγορών κάτω από 35€ το δέμα επιβαρύνεται με 2.30€

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Το Τσάι και οι Ευεργετικές του Δυνατότητες



Αυτό το μήνα, η American Journal of Clinical Nutrition παρουσίασε όχι μία, αλλά 11 νέες μελέτες που θα τονίζουν τους πολλούς τρόπους με τους οποίους το τσάι μπορεί να βελτιώσει την ευημερία μας. Η έρευνα αυτή παρουσιάστηκε αρχικά σε ένα συμπόσιο αφιερωμένο στο τσάι και την υγεία του ανθρώπου, που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον.

Μερικά από τα κυριότερα σημεία:


  • Η κατανάλωση τσαγιού φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο για την καρδιακή νόσο και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
  • Φυσικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες στο πράσινο τσάι μπορεί να προστατεύσουν τον οργανισμό έναντι διαφόρων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων αυτών του προστάτη, του γαστρεντερικού σωλήνα, των πνευμόνων, του μαστού και του δέρματος.
  • Καφεΐνη και αντιοξειδωτικά που ονομάζονται κατεχίνες και βρίσκονται στο πράσινο, στο oolong, και στο λευκό τσάι μπορούν να αυξήσουν το μεταβολισμό και να προωθήσουν την απώλεια βάρους.
  • Οι πολυφαινόλες του τσαγιού πιστεύεται πως βοηθούν στην ενίσχυση των οστών και την προστασία τους από τα κατάγματα.
  • Οι άνθρωποι που πίνουν τσάι μπορεί να δουν βελτίωση στη διάθεση, τη συγκέντρωση και την απόδοση.

Είναι το τσάι μοναδικά υγιεινό;


Κάποιος που δεν είναι λάτρης του τσαγιού θα μπορούσε αμέσως να αναρωτηθεί αν υπάρχουν άλλα τρόφιμα τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν το ίδιο όφελος για την υγεία. Αλλά φαίνεται τελικά πως το τσάι είναι εμφανώς πλούσιο σε θεραπευτικές ιδιότητες. “Το τσάι είναι μοναδικά πλούσιο σε κατεχίνες, και ιδιαίτερα σε επικατεχίνες, που πιστεύεται πως είναι τα υπεύθυνα συστατικά για πολλές από τις ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου”, λέει ο Δρ Howard Sesso, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Harvard Medical School και συνεργάτης επιδημιολόγος στο νοσοκομείο γυναικών του Brigham.

Τα λιγότερο επεξεργασμένα φύλλα τσαγιού περιέχουν περισσότερες κατεχίνες, οι οποίες προάγουν την καλή υγεία, λέει ο Δρ Sesso. Το πράσινο τσάι έχει το πιο θρεπτικό όφελος από όλα, και ακολουθείται από το oolong και το μαύρο τσάι.

Ένα ενδιαφέρον ερώτημα το οποίο θα μπορούσε να τεθεί είναι εάν θα μπορούσε να αποφευχθεί με κάποιον τρόπο η διαδικασία της κατάποσης του τσαγιού (για αυτούς που δεν τους αρέσει), εάν δηλαδή θα μπορούσαν οι ευεργετικές του ιδιότητες να προσληφθούν από ένα χάπι για παράδειγμα. “Υπάρχει η ανάγκη για περισσότερες μελέτες που να επικεντρώνονται στα αποτελέσματα του τσαγιού έναντι των αντιστοίχων αποτελεσμάτων που επιφέρουν τα εκχυλίσματα του ή τα συμπληρώματα που να βασίζονται σε αυτό.” λέει ο Δρ Sesso. Για να αξιοποιήσουμε όλα τα υγιεινά συστατικά του τσαγιού σε ένα χάπι, θα πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς ποια είναι αυτά τα συστατικά, κάτι που δεν μπορουμε να το κάνουμε ακόμα. Ένας άλλος λόγος για να αποφευχθούν τα χάπια τσαγιού, ή ακόμα και η κατάποση τσαγιού για λόγους υγείας, είναι ότι αν και πολλές μελέτες δείχνουν συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης τσαγιού και της υγείας, δεν μπορεί κάποια από αυτές να δείξει την αιτία και το αποτέλεσμα.


Μήπως δεν κάνει για εσάς ;


Εάν πίνετε τσάι, μπορείτε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τα Darjeeling σας, τα  Earl Grey σας, ή τα Lapsang Souchong σας. Εάν πάλι δεν είστε πολύ του τσαγιού, μη χρησιμοποιήσετε την έρευνα ως ένα λόγο για να αλλάξετε τις προτιμήσεις σε ότι αφορά τα ποτά σας. “Είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως όλοι πρέπει να καταναλώνουμε τσάι,” λέει ο Δρ Sesso.

Το σίγουρο πάντως είναι πως δεν είναι μια καλή ιδέα να καταφύγετε σε πρόσθετα για να κάνετε το τσάι πιο εύγευστο.  Το τσάι που περιέχει γλυκαντικές ουσίες συνοδεύεται και από θερμίδες, λίπος και άλλα συστατικά που μας απομακρύνουν από την βασική προϋπόθεση ότι το φύλλο τσαγιού μπορεί να είναι υπεύθυνο για οποιαδήποτε οφέλη για την υγεία," λέει ο Δρ Sesso. Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε λίγο μέλι ή λεμόνι για καλύτερη γεύση, χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την καθαρότητα του τσαγιού σας, αλλά μέχρι εκεί .

Αν απλά δεν μπορείτε να χωνέψετε τα παραπάνω, μη φοβηθείτε ότι θα σας λείψει σε ένα υγιεινό ρόφημα. Ο καφές – για τον οποίο έχει γίνει έρευνα πως μπορεί να προστατεύσει από ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και ορισμένες μορφές καρκίνου - είναι απολύτως λογική και ενδεχομένως εξίσου υγιεινή εναλλακτική λύση. .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου