Μεταφορικα

Αρχική ΣελίδαPharmacy4u.gr ΕπικοινωνίαΔείκτες υγείαςQuizΆρθρα


Για όλες τις αγορές πάνω από 35€ η αποστολή θα είναι δωρεάν με courier κατευθείαν στην πόρτα σας. Σε περίπτωση αγορών κάτω από 35€ το δέμα επιβαρύνεται με 2.30€

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Είναι επικίνδυνα τα κορεσμένα λιπαρά;



Λέγεται ότι - σε αντίθεση με συμβουλές δεκαετιών για τη δημόσια υγεία - η μετάβαση από τα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται στα τρόφιμα, όπως το βούτυρο, το τυρί και τα λιπαρά κρέατα, σε πολύ-ακόρεστα λίπη, όπως τα φυτικά έλαια και τα ψάρια - δεν φαίνεται να έχει κανένα όφελος για την καρδιά.
Αυτό ήρθε σαν έκπληξη στους ανθρώπους που συν-χρηματοδότησαν την έρευνα δηλαδή το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF).

Λίγο πολύ κάθε αξιοσέβαστος τομέας για την υγεία, λέει ότι πρέπει να μειώσουμε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, επειδή μπορούν να προκαλέσουν αύξηση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Η αυξημένη χοληστερόλη αυξάνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Ορισμένα ακόρεστα λιπαρά μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη του αίματος, έτσι η βασική υπόθεση ήταν ότι κάτι τέτοιο θα μειώσει τον κίνδυνο της καρδιακής νόσου.
Όμως, η ανάλυση των δεκάδων διεθνών μελετών δεν αποδώσει σαφή αποδεικτικά στοιχεία ότι η μετάβαση σε μονο-και πολυακόρεστα λίπη μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Θα πρέπει να τονιστεί  όμως πως οι συντάκτες της έρευνας παραδέχονται πως τα αποτελέσματά τους είναι ασαφή - η BHF θέλει να δει περισσότερες μελέτες πριν αποφασιστεί οποιαδήποτε μεταβολή σε διατροφικές συμβουλές .

Τα ευρήματα δεν είναι πάντως  μια δικαιολογία για να ενδώσουμε σε μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά φαγητά, πίτες και λιπαρό κρέας. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως καταναλώνουμε πολλές θερμίδες αλλά επίσης τρώμε πάρα πολύ λίπος συνολικά.

Όμως, η απλή δαιμονοποίηση των  κορεσμένων λιπαρών ή οποιασδήποτε άλλης μεμονωμένη πηγή τροφίμων δεν είναι καλή λύση. Πρέπει να πάρετε τις θερμίδες από κάπου .

Οι εφημερίδες έχουν γεμίσει με δημοσιεύματα για την πιο επίκαιρη διατροφική μάχη - το λίπος ή η ζάχαρη πρέπει να κατηγορηθεί για τις καρδιακές παθήσεις;

Το πρόβλημα είναι ότι οι λογικές συμβουλές διατροφής , έναντι των νέων ιδιότροπων μεθόδων, τείνουν να είναι λίγο βαρετές.

Το κλειδί για μια υγιή καρδιά παραμένει μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή - με ιδιαίτερη έμφαση στα λαχανικά και τα φρούτα . Και προφανώς σημαντικότατη είναι και η σωματική άσκηση και η διακοπή του καπνίσματος .

Τέλος όλα αυτά και όχι μόνο έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων, αλλά και του καρκίνου, του διαβήτη και της άνοιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου