Μεταφορικα

Αρχική ΣελίδαPharmacy4u.gr ΕπικοινωνίαΔείκτες υγείαςQuizΆρθρα


Για όλες τις αγορές πάνω από 35€ η αποστολή θα είναι δωρεάν με courier κατευθείαν στην πόρτα σας. Σε περίπτωση αγορών κάτω από 35€ το δέμα επιβαρύνεται με 2.30€

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Ο κοινωνικός κύκλος μπορεί να σας παχύνει


Μία από τις μεγάλες ειδήσεις για την υγεία το 2007 ήταν μια μελέτη που δείχνει πως οι φίλοι σας επηρεάζουν το μέγεθος της μέσης σας (και το υπόλοιπο σώμα σας). Φέτος μια νέα μελέτη από το κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα εξέτασε το ζήτημα αυτό δοκιμάζοντας  τρεις τρόπους με τους οποίους οι φίλοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν ο ένας τον άλλο για το μέγεθος του σώματος:

  • Συνεργασία. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αρχίσετε να μοιράζεστε τις ίδιες ιδέες με τους ανθρώπους που είναι κοντά σας  για το ποιο είναι κατάλληλο μέγεθος του σώματος είναι. Στη συνέχεια, μπορείτε να επιλέξετε το φαγητό σας και τις συνήθειες άσκησης , προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το μέγεθος του σώματος , είτε αυτό σημαίνει να τρώνε περισσότερο φαγητό ώστε να μοιάσετε με τους φίλους σας, ή λιγότερη τροφή για να μοιάσετε με τους λεπτούς αγαπημένους σας.
  • Η πίεση που ασκείται .Μπορεί να αισθάνεστε τραμπουκισμό και να προσπαθείτε να μοιάσετε με τους φίλους σας και τα μέλη της οικογένειας σας. Αυτό ίσως θα σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα για το σώμα σας , έτσι ώστε ή να τρώτε είτε να αθλείστε για να μοιάζετε με αυτούς.
  • Κάνε ότι βλέπεις. Μπορείτε να αλλάξετε τις συνήθειές σας για να αντικατοπτρίζουν αυτές των φίλων σας, χωρίς απαραίτητα να σκέφτεστε ή να μιλάτε για ένα ιδανικό σωματικό βάρος. Μπορεί για παράδειγμα να αρνηθείτε να φάτε κάτι, όσο και να το θέλετε, μόνο και μόνο επειδή δεν τρώνε οι υπόλοιποι συνδαιτυμόνες σας. Και τα τρία αυτά τα μονοπάτια είναι βασισμένα στην ιδέα ότι οι αγαπημένοι μοιράζονται τις κοινωνικές νόρμες και τις σιωπηρές πολιτιστικές πεποιθήσεις όπου κάνουν κάποια πράγματα καλά, ενώ  άλλα όχι.

Για να ελέγξουν εάν και ποια από αυτά τα μονοπάτια επηρεάζουν το βάρος, οι ερευνητές επιστράτευσαν  112 γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 18 και 45 ετών.  Οι μισές από αυτές ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Οι ερευνητές στη συνέχεια ήρθαν σε επαφή με άνδρες και γυναίκες, φίλους, συζύγους, μέλη της οικογένειας , και συνεργάτες των γυναικών αυτών , και κατέληξαν με 812 ζευγάρια. Όλοι οι άνθρωποι ρωτήθηκαν για το βάρος τους, τα συναισθήματά τους σχετικά με αυτό και  με το πώς αντιλαμβάνονται το σωματικό τους  βάρος.

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν το συμπέρασμα της μελέτης του 2007, ότι αν δηλαδή  έχετε βαρύτερους φίλους, μέλη της οικογένειας, και συνεργάτες , είναι πιο πιθανό ότι θα γίνετε και εσείς βαρύτεροι. Όσο ισχυρότερη είναι η σχέση μεταξύ των δύο ανθρώπων , τόσο ισχυρότερη είναι η σχέση μεταξύ του βάρους τους. Αλλά μόνο ένα από τα μονοπάτια εκ των τριών εξήγησε γιατί οι άνθρωποι του ίδιου μεγέθους ομαδοποιούνται με τέτοιο τρόπο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο American Journal of Public Health στις 9 Μαΐου, 2011.

Ο Δρ Brewis Slade είχε δηλώσει: "Θα έλεγα ότι το δεύτερο μονοπάτι ήταν το πιο ισχυρό, δεδομένου ότι έχει να κάνει πραγματικά με τον αγώνα σας να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες των άλλων ανθρώπων, αλλά αποδεικνύεται ότι δεν είναι η καλύτερη εξήγηση. Το βασικό μήνυμα είναι ότι η συμπεριφορά και τι κάνουν οι άνθρωποι μεταξύ τους είναι σημαντική. Έτσι, οι γονείς μπορεί να θέλουν να πάνε ποδηλασία με τα παιδιά τους , να πάνε σε ένα εστιατόριο με τα παιδιά τους, γενικά να επικεντρωθούν σε αυτό που κάνουν μαζί . "

Πάντως αν θέλετε να χάσετε βάρος καλό θα ήταν να μην βασίζεστε σε φίλους σας και απλά προσπαθείστε να τηρήσετε την οποιαδήποτε σωματική αλλαγή θέλετε να υποβάλλετε στο σώμα σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου