Μεταφορικα

Αρχική ΣελίδαPharmacy4u.gr ΕπικοινωνίαΔείκτες υγείαςQuizΆρθρα


Για όλες τις αγορές πάνω από 35€ η αποστολή θα είναι δωρεάν με courier κατευθείαν στην πόρτα σας. Σε περίπτωση αγορών κάτω από 35€ το δέμα επιβαρύνεται με 2.30€

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της Παχυσαρκίας;


Ο αριθμός των ατόμων με παχυσαρκία στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπερτριπλασιαστεί κατά τα τελευταία 25 χρόνια. Οι γιατροί λένε τώρα ότι η κατάσταση φτάνει διαστάσεις "επιδημίας". Γιατί όμως ανησυχούν τόσο πολύ;


Τι είναι η παχυσαρκία;


Ένα άτομο θεωρείται παχύσαρκο όταν είναι πολύ υπέρβαρο με υψηλό βαθμό σωματικού λίπους.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η παχυσαρκία είναι περισσότερο υπεύθυνη για την κακή υγεία από το κάπνισμα. Κάποιος, πάντως, σημαντικά υπέρβαρος αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, όπως τα εξής:


  • διαβήτης
  • καρδιακά νοσήματα
  • υψηλή αρτηριακή πίεση
  • αρθρίτιδα
  • δυσπεψία
  • χολόλιθοι
  • Ορισμένοι καρκίνοι (π.χ. , του μαστού και του προστάτη)
  • Ροχαλητό και άπνοια στον ύπνο
  • στρες, το άγχος και η κατάθλιψη
  • Υπογονιμότητα

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να εκτιμηθεί αν ένα άτομο είναι παχύσαρκο είναι να ελέγχει τους δείκτη μάζας σώματος. Ο ΔΜΣ υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος σας σε κιλά με το ύψος σας σε μέτρα στο τετράγωνο.

Αν ο ΔΜΣ είναι πάνω από 25 είστε υπέρβαροι . Με ΔΜΣ 30-40 το άτομο θεωρείται παχύσαρκο, ενώ με πάνω από 40 είναι θανάσιμα παχύσαρκο. Από την άλλη με ΔΜΣ μικρότερο από 18,5 το άτομο θεωρείται λιποβαρές.

Μια άλλη χρήσιμη μέθοδος είναι να ληφθεί μια μέτρηση στην μέση επειδή το λίπος στο κέντρο του σώματος (σχήμα μήλου της παχυσαρκίας) συνδέεται πολύ πιο έντονα με κινδύνους για την υγεία από ότι το λίπος στα χέρια και τα πόδια. Οι γυναίκες με μέση 80 εκατοστών ή περισσότερο και οι άνδρες με μέση 94 εκατοστά ή μεγαλύτερη είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Ένας νέος τρόπος υπολογισμού του ΔΜΣ που έχει προταθεί πρόσφατα ως πρότυπο αξιολόγησης είναι λιγότερο ακριβής για τις ακραίες τιμές του ύψους.


Γιατί οι άνθρωποι γίνονται παχύσαρκοι ;


Κατά μέσο όρο ένας σωματικά δραστήριος άνδρας χρειάζεται περίπου 2.500 θερμίδες ανά ημέρα, ενώ μια γυναίκα χρειάζεται 2.000. Αν τρώμε παραπάνω, η επιπλέον ενέργεια αποθηκεύεται για μεταγενέστερη χρήση, και ως επί το πλείστον ως λίπος.

Ο μηχανισμός αυτός ήταν σωτήριος κατά τις ημέρες των κυνηγών- τροφοσυλλεκτών όταν η τροφή ήταν σχετικά ελλιπής. Ωστόσο, η έκρηξη στα άφθονα, φθηνά τρόφιμα, σε συνδυασμό με μια γενική μείωση της σωματικής δραστηριότητας , σημαίνει ότι αυτές οι εναποθέσεις του λίπους σπάνια χρησιμοποιούνται. Αντ 'αυτού συνεχίζουν να μεγαλώνουν .

Γιατί λοιπόν δεν σταματούν οι άνθρωποι να τρώνε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, αν ξέρουν ότι μπορεί να τους προκαλέσει σωματικά προβλήματα; Οι επιστήμονες εξακολουθούν να ψάχνουν για απαντήσεις, αλλά φαίνεται ότι οι εγκέφαλοί μας είναι προγραμματισμένοι να ενθαρρύνουν την κατανάλωση τροφών πλούσιες σε θερμίδες, ακόμη και εις βάρος της καλής υγείας. Πολύ απλά, αυτά τα τρόφιμα μας φέρνουν χαρά .

Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον εθισμό και την ανταμοιβή - στον επικλινή πυρήνα - ανάβει όταν το άτομο λαμβάνει λιπαρά τρόφιμα.

Μια άλλη περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ευχάριστη γεύση και την ανταμοιβή, ενεργοποιείται όταν τρώμε λιπαρά τρόφιμα.

Την ίδια στιγμή, οι άνθρωποι ζουν ολοένα περισσότερο και σε έναν πιο καθιστικό τρόπο ζωής και ως εκ τούτου, καίμε λιγότερες θερμίδες.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι νοικοκυρές στη δεκαετία του 1950 ήταν σημαντικά πιο ευέλικτες από ότι οι γυναίκες σήμερα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην καθημερινή τους ζωή εφόσον συμμετέχουν με πολύ περισσότερη σωματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος.

Ως εκ τούτου, ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αύξηση της παχυσαρκίας είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας του σώματός μας να προσαρμοστεί στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου