Μεταφορικα

Αρχική ΣελίδαPharmacy4u.gr ΕπικοινωνίαΔείκτες υγείαςQuizΆρθρα


Για όλες τις αγορές πάνω από 35€ η αποστολή θα είναι δωρεάν με courier κατευθείαν στην πόρτα σας. Σε περίπτωση αγορών κάτω από 35€ το δέμα επιβαρύνεται με 2.30€

Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014

Γιατί η δίαιτα πολύ χαμηλή σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής


Μια νέα πρωτοπόρος θεωρία ισχυρίζεται ότι καταναλώνοντας μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε θρεπτικά συστατικά μπορούμε να επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής σε εργαστηριακά ζώα, ένα εύρημα που θα μπορούσε να δώσει ενδείξεις για την προώθηση υγιέστερης γήρανσης στον άνθρωπο.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι η πρόσληψη τροφών με αυστηρούς περιορισμούς μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης των ασθενειών του γήρατος, όπως ο καρκίνος, και αυξάνει τη διάρκεια ζωής .

"Αυτή η δράση έχει εξεταστεί, σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, σε είδη που κυμαίνονται από τη ζύμη σε μύγες σε ποντίκια. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι αυτό συμβαίνει σε πρωτεύοντα θηλαστικά", λέει ο επικεφαλής συγγραφέας, Δρ Margo Adler, ένας εξελικτικός βιολόγος στο UNSW της Αυστραλίας.

Η πιο ευρέως αποδεκτή θεωρία είναι ότι η λειτουργία αυτή εξελίχθηκε για να βελτιώσει την επιβίωση σε περιόδους λιμού. «Αλλά πιστεύουμε ότι η παράταση ζωής που βασίζεται από περιορισμό στην δίαιτα είναι πιο πιθανό να είναι ένα εργαστήριο τεχνούργημα», λέει ο Δρ Adler.

Η παράταση ζωής είναι απίθανο να συμβεί στην άγρια ​​φύση, επειδή ο περιορισμός στην δίαιτα θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμήσει τη νόσο και μειώνει την απαιτούμενη αντοχή των μυών ατην αποφυγή ενός αρπακτικού.

"Σε αντίθεση με τις ευνοϊκές συνθήκες του εργαστηρίου, τα περισσότερα ζώα στην άγρια ​​φύση πεθαίνουν σε νεαρή ηλικία από παράσιτα ή θηρευτές, " λέει ο Δρ Adler .

"Δεδομένου ότι ο περιορισμός στην δίαιτα φαίνεται να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής στο εργαστήριο προκαλώντας μείωση των ασθενειών του γήρατος, είναι απίθανο να έχει το ίδιο αποτέλεσμα για τα άγρια ​​ζώα, τα οποία γενικά δεν ζουν αρκετά ώστε να πάσχουν από καρκίνο και άλλες παθήσεις της τρίτης ηλικίας."

Ο περιορισμός στην δίαιτα, όμως, οδηγεί επίσης σε αύξηση των ποσοστών της κυτταρικής ανακύκλωσης και των μηχανισμών επιδιόρθωσης στο σώμα.

Η νέα θεωρία των ερευνητών του UNSW λέει ότι το αποτέλεσμα αυτό εξελίχθηκε για να βοηθήσει τα ζώα να συνεχίζουν να αναπαράγονται όταν η τροφή σπανίζει. Έτσι με αυτόν τον τρόπο απαιτούν λιγότερη τροφή για να επιβιώσουν επειδή οι αποθηκευμένες θρεπτικές ουσίες στα κύτταρα μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα που θα μπορούσε να εξηγήσει την αυξημένη διάρκεια ζωής των πειραματόζωων με δίαιτες με πολύ χαμηλά θρεπτικά συστατικά, επειδή η αυξημένη κυτταρική ανακύκλωση μειώνει την υποβάθμιση και τον κίνδυνο καρκίνου.

«Αυτή είναι η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή, από την πλευρά της ανθρώπινης υγείας. Παρόλο που η εκτεταμένη διάρκεια ζωής μπορεί να είναι απλώς μια παρενέργεια του περιορισμού της δίαιτας, με μια καλύτερη κατανόηση αυτών των κυτταρικών μηχανισμών ανακύκλωσης που οδηγούν στο παραπάνω αποτέλεσμα μπορούμε να κρατήσουμε την υπόσχεση για μακρύτερη και υγιέστερη ζωή για τους ανθρώπους», επισημαίνει τέλος ο Δρ Adler.

Αυτό μπορεί να είναι δυνατόν στο μέλλον, για παράδειγμα, με την ανάπτυξη φαρμάκων που μιμούνται αυτή την επίδραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου